Kartoffeldyrkning i spande

Vil man have tidligere kartofler end juli, kan man med fordel snyde kartoflerne, så de tror de allerede er lagt i jorden nu.
 

 

I virkeligheden ligger de bare på et leje af fugtig sphagnum i en lun kælder og med et vindue i nærheden, så de får lys.
Et rum med temperaturer på 10-12 grader er perfekt. Fyld jord i kasser eller æggebakker og overbrus den, inden kartoflerne lægges tæt ovenpå jorden.
 
Det er vigtigt at kartoffelspirerne ikke bliver lange, men tætte og grønne. Det opnår man ved at holde den nævnte temperatur og have rigeligt lys i rummet.
I den fugtige spagnum vil kartoflerne sætte stærke, hvide rødder, så de faktisk er i gang med at gro, når de lægges i jorden om en måneds tid. 

 

Alternative metoder at få friske kartofler på

Der er faktisk ingen begrænsninger for, om du dyrker kartofler i en spand, en stor potte, en gammel gummistøvle eller en stor konservesdåse. Vigtigst er det, at du vander, og at den overskydende nedbør kan komme ud af beholderen. Dernæst skal jorden, som du skal bruge til beholderen være nem at arbejde med. Hvis du ikke ønsker at bruge din egen havejord, skal du vælge en sphagnumblanding med lavt gødningsindhold.

Hvor du vil

Du kan høste kartofler meget tidligt, hvis du dyrker dem i dit drivhus. Læg de forspirede kartofler i spande eller andre beholdere allerede midt i marts måned og flyt så spandene ud, når toppen begynder at strække sig. Vil vejrguderne tildele os sen forårsnattefrost, flytter du blot spandene ind under den beskyttende glasflade igen. Vand er meget vigtig i hele processen for at få tidlige knolde. Dyrk også kartofler på din altan, på terrassen eller lige hvor du har lyst.

 

Høst flere gange

Brug de smarte pot-i-pot spande, hvor inderste spand er udstyret med ”vinduer”, så man kan se, hvordan plantens rødder og knolde udvikler sig. Bræk forsigtigt de største knolde af og sæt spandene sammen igen, så fortsætter kartoffelstænglerne med at producere nye knolde.

 

Pasning og pleje

  • Ukrudt

Kartofler vokser hurtigt til og får store toppe, der dækker for uønsket plantevækst – ukrudt. Ukrudt bliver derfor sjældent til en stor plage i kartoffelrækkerne, hvis du når at fjerne første runde, som passer med, at de alligevel skal hyppes. Skub blot både ukrudtsplanter og løs overjord omkring kartoffelplanterne – ukrudtet visner hurtigt og vokser sjældent videre.

  • Vandmangel

Kartofler, der ikke har fået vand nok, er mere følsomme overfor den skimmelsvamp (skurv), som planterne desværre kan angribes af. Skimmelsvampen er ikke synligt til stede, men planternes kondition er dårlig, hvis de mangler vand, og så bliver skurven meget hurtigt synligt. Brug en lille håndgraveske for at tjekke fugtigheden i din jord. Vand gerne en gang hver uge, hvis der ingen nedbør er. Vand mindst 10-15 mm hver gang (måles i en beholder som 10-15 cm vand).

  • Gødning

Kartofler skal ikke have gødning. Gødning giver masser af grøn top, men ikke ret mange knolde. Gødning til kartoffelbedet skal tilføres om efteråret og gerne i form af kompost.
TIPS - Skulle uheldet være ud og der kommer skurv på kartoflernes top, skal du hurtigt klippe toppene af ved jordens overflade og fjerne dem fra bedet

Opbevaring
Når de tidlige sorter er gravet op og spist, venter der en decideret høst af resten af kartoffelbedet. De kan ikke længere blive i jorden og skal opbevares til senere brug. Tidspunktet er september-oktober. Grav op på en solbeskinnet dag, så kartoflerne kan tørre, inden de lægges i en kasse. Er de meget beskidte, kan en tur i vandbalje lette arbejdet senere og opbevaringen bliver faktisk nemmere, når man kan se knoldene. Vigtigt er det, at de skyllede kartofler når at tørre, inden de lagres. Brug en kasse med huller i siderne, stil dem skyggefyldt med en avis over og sæt dem på lager, når de er tørret op.

TIPS Lad ikke kartofler lagres under 50C, for så omdannes stivelsen til sukker og de bliver søde.

TIPS - 
Gå knoldene igennem regelmæssigt og fjern eventuelle syge knolde, som smitter naboknoldene. 
Læs også om forskellige kartoffelsorter og dyrkning af kartofler i køkkenhaven.

@vielskerhaven