Klar parat start - pasning og pleje

Når planterne er sået eller priklet ud på snorlige rækker, gælder det om at få dem til at vokse optimalt, så høsten bliver god og mangfoldig. Her er listet nogle af de udfordringer, som pasning af køkkenhaven kan bestå i. Læs også om planlægning og forberedelser, før du går i gang og få gode råd til udplantning.

 

Ukrudt
Vi kommer ikke udenom, at ukrudt i køkkenhaven nok er den største faktor til mislykket kultur. Arbejdet er gjort, planterne vokser støt og roligt, men al den bare jord forbliver ikke bar – næh, efter blot få uger er der vokset et mylder af små fine ukrudtsplanter frem.
Vi skal frem med cirkelhakken og ned på knæ for at luge de små ukrudtsplanter ud af vores rækker. Første lugning er den vigtigste, og ofte også den værste. De næste lugninger er langt mindre krævende, og nu har vores planter også fået så meget tilvækst, at de begynder at skygge for nye ukrudtsplanter inde i rækken.

 

Vandmangel
Maj måned er ofte den måned, hvor nedbøren er meget lav. Det er netop i denne måned, at køkkenhaven plantes til med de sidste grøntsager og blomster, så det er altså vigtigt at få vandet hele molevitten, hvis der er lange udsigter til regn. Vand i (vind)stille vejr og gerne først på dagen.

 

Uønsket blomstring
Nogle grøntsager går i stok og blomstrer. Spinat er et godt eksempel. Sår du spinat i flere hold, hvilket er en god idé, kommer du på et tidspunkt så langt hen på foråret, at planterne næsten ikke laver de grønne blade, men blot går direkte i blomst. Spinat er nemlig varmefølsom og reagerer på de højere temperaturer ved at blomstre. Andre gange er det en enkelt plante i rækken, der får en anden vækstform og laver en blomsterstand. Hvis du ikke har lyst til at se på dem, så lug dem væk – der er sjældent meget mad at høste på grøntsager, der går i stok.

 

Skadedyr
Lus i hestebønner, orm i gulerødder og larver i kålen. Skadedyrene er en del af naturens gang, så dem må man lære at leve med. Lus kan ofte spules med koldt haveslangevand, men larverne, som sidder på bagsiden af kålbladene stammer fra sommerfugle, der bruger kålplanten som fødested for den næste generation. Mange har held med at dække deres kålplanter med plantedug (acryl), der slutter helt tæt. Orm i gulerødder er heller ikke ukendt, men venter du med at så gulerødder til midten af maj måned, så er fluen, som lægger æggene, færdig med at lægge første hold æg.

 

Høst selv
Den daglige tur i køkkenhaven efter salat, spinat, rucola, ærter, bønner, squash, løg, kartofler, majs, gulerødder, rødbeder, krydderurter og turen i drivhuset efter fuldmodne tomater, agurker, peber, chili og aubergine gør måltidet både flot og smagfuldt. Du behøver ingen opskrift, for kurvens indhold giver masser af inspiration.
 

@vielskerhaven