Det er vigtigt at tage højde for både vanddybde og -mængde, lys, fisk og planter i det færdige havebassin, inden man begynder at grave. Ændringer er vanskelige, når først det ligger der.
Der skal ikke megen fantasi til at forestille sig, at der er temmelig meget arbejde forbundet med at anlægge et vandbassin i haven – og det er måske ikke tilfældigt. Udsigten til arbejdsbyrden kunne formenligt – og forhåbentlig – inspirere en og anden til at overveje projektet meget grundigt – til at præcist at finde ud af, hvad man ønsker sig af sit havebassin, og hvad der skal til, for at ønskerne kan opfyldes. Eller – med andre ord: Et vellykket havebassin kræver lige så megen overvejelse og planlægning, som det kræver arbejde.
Som ved mange andre projekter i haven skal man forestille sig det endelige resultat, inden man går i gang. Det nytter for eksempel ikke at vente med at vælge planter til bassinet, til det er færdigt. For har man fået lavet sig for lille et bassin eller et med for ringe dybde, sætter dette grænser for, hvilke planter, der kan være i det. Mange drømmer om et bassin med nøkkeroser – ofte kaldet åkander – men skal de kunne trives, skal der være en vis vanddybde og –mængde i bassinet. Og et bassin med kun nøkkeroser kan være vanskeligt at holde.
Fisk kræver solEt havebassin skal så at sige altid ligge i sol. Lægger man det i skygge, er der risiko for, at det gror til i alger, kun få planter egner sig til et bassin i skygge – og fisk i bassinet kræver solopvarmet vand. Et bassin i skygge under mange eller store træer vil blive plaget af nedfaldne blade, som vil give næring til algevækst. Vist er det nemmere at fange de visne blade, inden de synker til bunds og rådner, end det er at rense bassinet for alger – men får man det gjort? Når bladene falder i stort tal, har mange haveejere har lagt haven bag sig for den sæson og taget plads i sofaen.
Man skal også være opmærksom på, at mange planter til bassinet stiller krav til vanddybden. Som regel vil det være en fordel at lave et bassin med huller i forskellig dybde, så der er forskellige muligheder, når planterne skal vælges og placeres.
Skal der være fisk i bassinet, skal der være en dyb brønd, hvori fiskene kan overvintre.
Dertil kommer, at vanddybden som gennemsnit ikke bør være under 30 centimeter. Er det lavere, kommer der let for voldsomme temperatursvingninger i vandet – det bliver hurtigt varmt og hurtigt koldt, og det bryder hverken planter eller fisk sig om. Så skal der være lavt i en del af bassinet – for eksempel af hensyn til en spejleffekt ved terrassen, skal der være tilsvarende dybere på et tilsvarende areal et andet sted i bassinet.
En rislen i bækkenMan bør også overveje, om der skal være et lille vandløb, der leder til eller fra bassinet. Rislende – men ikke plaskende - vand har en dejlig afslappende virkning, og det er nemmere at holde vand i bevægelse fri for alger end stillestående vand.
Men skal vandet risle, der skal være en højdeforskel i vandløbet, måske et lille ”vandfald” – pas på det ikke bliver for stort og plaskende – måske bare en stor, smuk sten med et hul i, som vandet stille kommer op af. Skal der være større højdeforskel, bør det så vidt muligt passe naturligt ind i haven – en umotiveret høj midt på græsplænen er måske ikke det kønneste.
Skal vandet være i bevægelse skal der en pumpe til at lede vandet tilbage til udgangspunktet. Det indebærer, at der skal føres både el- og vandledninger ud til bassinet – helst i samme arbejdsgang – og der skal monteres både el-kontakt og vandhane, mest praktisk i nærheden af det sted, hvorfra bassinet skal nydes.
Nøkkeroser alene gør det ikke
Selv om nøkkeroser er de mest populære planter i bassinet, vil det være klogt også at vælge lidt andet. Nøkkeroser kommer nemlig forholdsvis sent i gang med væksten – og dermed med at forbruge næringsstoffer, som uvægerligt kommer i vandet. Andre muligheder er krebseklo, Stratiotes aloides, som dog vokser hurtigt og skal holdes i ave, men den netop i kraft af den hurtigt vækst er den god til at forbruge næringsstoffer. Vandspir, Hippuris vulgaris,. Og tusindblad, Myriophyllom aquaticum, er såkaldte iltgivere, der skaffer ilt fra luften til vandet.
Vandplanter kan plantes hele året, nås bassinet er isfrit, men bedst går det i maj og juni, når vandet er blevet tilpas lunt.