På Bornholm er det nærmest en selvfølgelighed at man kan dyrke figner i det fri. Det skyldes øens lune eftersommerklima, der betyder at havet omkring øen holder på varmen til langt hen i oktober.
Figner har brug for et skånsomt forår og især et lunt efterår. Da modner de svulmende frugter, der er begyndt udviklingen allerede det foregående år. Træet får også modnet sine skud af, så de kan klare vinteren.
Bor du med havudsigt og en kirsebærplantage i baggrunden, har du de bedste muligheder rent klimatisk. Havudsigten indikerer at vinteren er mild, når der bare er læ, mens kirsebærplantagen indikerer at området ikke har sen nattefrost om foråret. Men dér bor vi heller ikke alle sammen.
For alle vi andre gælder, at vi kan dyrke figner, hvis de plantes et sted med læ, sol og beskyttet mod alt for mange frostgrader forår og efterår-vinter. Sådanne forhold er der i gårdhaver, opad sydvendte mure, i drivhuse og orangerier.
Plant figentræet og sørg for vand og kun lidt gødning. Når træet har fået ordentlig fat i jorden – et år efter plantningen, må bladene godt lige se tørstige ud og hænge lidt, før træet vandes. Det samme gælder for gødningen: giv ikke mere end at bladene lige er grønne. Figner er kraftigt voksende planter, hvis de har det for godt. Det giver ikke nødvendigvis mange figner at vokse sig stor og stærk. Derfor skal der holdes igen med vand og næring.
Spar på krudtet
Planter du figentræet i en terrakottakrukke, får du de optimale forhold. Lerkrukken tørrer hurtigt ud og det samme gør jorden. På den måde kommer figentræet til at tørste og sulte lidt hver gang, inden du vander. I krukken er der en blanding af sphagnum og almindelig havejord.
Krukken er også nem at køre ind i en stald eller carport om vinteren, så figentræet er mere beskyttet vinteren over.
Er figentræet frit udplantet i jorden, kan man hugge nogle af rødderne af, ved blot at stikke med spaden rundt om træet.
Beskæring
Toppen beskæres i slutningen af juli- begyndelsen af august ved at hele grene fjernes ved stammen. Sådan bliver busken udtyndet. Beskær ALDRIG ved at korte skudspidserne ind. Her sidder nemlig de små anlæg til næste års frugter. De frugter, der kan ses som små pærer, overlever ikke vinteren og falder blot af, når frosten kommer. Så det er ikke dem, der skal passes på – men de små ærtelignende knopper, der sidder på de yderste 10 cm – DET er næste års figenhøst.
Overvintring
Det gælder om at figentræet gør sig klar til vinteren og er beskyttet mod udtørrende frost i skudspidser og i jordoverfladen. Dæk jorden henover roden med løv eller sphagnum, hvis træet er frit udplantet ved en mur.
Er man havenørd, vil et stykke plantedug eller hessian være meget effektivt at hænge ned over planten i vintertiden, så frosten slet ikke får samme bid, som hvis træet stod nøgen hen.