Surbundsbedet er ikke hårdt plaget af sygdomme, men der er alligevel lidt, som kan skade bedets planter.
Vi har her listet dem op, så du kan læse, hvordan de ses og hvad du kan gøre ved det.
Svampesygdom
Azaleameldug er et svampeangreb, der minder om rosenmeldug. Angrebene er blevet hyppigere med de varmere og også mere fugtige somre, sprøjt med et gyldigt svampemiddel, når bladene bliver gråskimlede at se på.
Andre svampesygdomme opstår, hvis planterne står for fugtigt. I perioder med meget regn, er det vigtigt, at planterne ikke er plantet, hvor der kommer stående fugt under roden.
Bladsvamp kan forekomme, hvis planterne står så tæt, at løvet aldrig tørrer og i skyggen under store tætte træer. Fortykkede blade på dværgazaleaerne, også kaldet klumpblad, viser sig midt på sommeren i varmt og fugtigt vejr.
Sprøjt om aftenen med et godkendt svampemiddel 2-3 gange med 5 dages mellemrum. Atamon i forholdet 3 hættefulde til 1 liter vand, har vist sig virksomt. Bræk i øvrigt de værste af de tykke blade af, og smid dem i skraldespanden.
Insektangreb
Hvide fluer eller mellus er fin føde til havens småfugle, så lad dem være!
Når sommeren bliver varm, og de nye blade udvikler sig, er det øresnudebillen, som huserer i jorden under dine planter. Om natten kommer de voksne biller op og gnaver lystigt, men det er kun et kosmetisk problem, der kan være nok så irriterende.
Værre er det, at larverne gnaver rødderne over og faktisk kan gnave så voldsomt, at planterne dør.
Vil du være sikker på, at det er øresnudebiller, der hærger, kan du med fingrene grave lidt i jorden under buskene og finder da de hvide larver, der har et brunt hoved.
Det er ikke bare på rododendron, at øresnudebillen laver sine klip i bladkanterne. Også på azalea, jordbær, hortensier og mange løgvækster kan den lide at leve og formere sig.
Du kan på planteskolen bestille et biologisk bekæmpelsesmiddel, der består af nematoder, som angriber larverne. Nematoderne sendes direkte til dig, så du kan begynde behandlingen straks.
Nematoderne skal blandes op i vand og derefter vandes de ud under de angrebne planter netop i denne tid. Bekæmpelse med nematoder er kun mulig fra 1. maj til 10. juni og derefter igen fra 10. august- 1. oktober, fordi man skal ramme larverne på det rigtige udviklingstrin.
Jorden skal altid være mindst 12 grader varm.
Når det er rigtig sommer, så kommer rhododendrontægen, den suger saft på bladenes bagsider, og forårsager grimme marmorerede gullige bladoversider. Sprøjt på bagsiden af løvet.
Rhododendroncikaden er et ret nyt insekt her i landet (Indslæbt ca. 2003). Det klækkes fra æggene i rhododendronknoppernes dækblade, hvor æggene blev lagt i september året forinden, når temperaturen når op over 0 grader om natten og omkring 6 grader om dagen.
Straks efter klækningen kryber den om på bagsiden af bladene ved den tykke midterribbe. Her suger den saft, men i så små mængder at det ikke ses. I det tidlige forår kan den sprøjtes væk først på aftenen, hvor den sidder helt stille og ”skutter” sig i aftenkulden.
Midt på sommeren udvikler den sig til et flot flerfarvet insekt. Da den forårsager skader i blomsterknopperne, bør der sprøjtes, når den opserveres.
Sprøjtning af insekter i vore planter skal begrænses mest muligt. Fuglene spiser rigtig mange af dem og rhododendronbedet er et af de bedste bede i haven til de små fugle, grundet dets tæthed.
Hvis der sprøjtes, så gør det altid lige ved mørkets frembrud. De fleste insekter gemmer sig for fugt og kølighed på bladenes undersider, og er tilmed ret immobile på dette tidspunkt.